Een traditionele dekvloer wordt gemaakt op basis van zand en cement. Maar afhankelijk van de samenstelling kan je verschillende soorten smeervloer onderscheiden.
Eén van de meer populaire soorten dekvloer is de anhydrietvloer. Deze vloeibare dekvloer heeft enkele mooie voordelen in vergelijking met andere soorten dekvloer. Laten we deze voordelen eens ontdekken.
Ten opzichte van traditionele dekvloer op basis van zand en cement is de samenstelling van een anhydrietvloer iets anders. Bij het maken van een anhydrietvloer wordt immers geen cement gebruikt, maar wel anhydriet. Dit is een soort van gerecycleerde gips. Een anhydrietvloer bekomt men door de anhydriet te mengen met water, zand en hulpstoffen.
In vergelijking met een gewone dekvloer is een anhydrietvloer veel vloeibaarder. Dit biedt een aantal interessante voordelen. Het mengsel zal zich van nature al vrij egaal uitsmeren over een oppervlakte. Je hoeft het dus niet uit te smeren met een drijfrei, zoals dat bij een zandcementvloer wel moet gebeuren.
Het leggen van een anhydrietvloer is dus veel minder arbeidsintensief. Je kan makkelijk grote oppervlakten behandelen op relatief korte tijd. Daarom wordt vaak voor een anhydrietvloer gekozen bij grotere bouwprojecten, zoals kantoorgebouwen, magazijnen of garages.
Een anhydrietvloer is een soort dekvloer die vele troeven heeft. Maar er zijn ook enkele nadelen. Dit is een overzicht van de belangrijkste voordelen en nadelen van anhydrietvloeren.
+ Anhydrietvloeren hebben een vrij vloeibaar karakter, waarbij ze nagenoeg zichzelf nivelleren. Je hoeft dus zelf niet te nivelleren met een drijfrei, wat je heel wat tijd bespaart.
+ Ondanks het vloeibare karakter zijn anhydrietvloeren heel sterk. Ze zijn zelfs tot drie keer zo sterk als gewone dekvloeren. Dankzij z’n sterkte kan een anhydrietvloer grote gewichten dragen, en kan het dus worden toegepast in winkels en garages.
+ De sterkte van anhydrietvloeren zorgt er ook voor dat je geen dikke laag hoeft aan te leggen. De minimale dikte voor een anhydrietvloer bedraagt slechts 3 cm. Dat is interessant voor vloeren waar je slechts een beperkte opbouwhoogte hebt.
+ Anhydrietvloeren zijn dankzij hun goede thermische geleidbaarheid perfect te combineren met vloerverwarming.
+ Anhydrietvloeren hebben een uitstekende buigsterkte en treksterkte. Dit heeft als gevolg dat meestal geen wapening nodig is.
+ Een dekvloer uit anhydriet kan worden bekleed met alle mogelijke soorten vloerbedekking.
In tegenstelling tot traditionele dekvloeren zijn anhydrietvloeren heel gevoelig voor vocht. Je kan ze dus niet gebruiken in vochtige ruimtes of in buitentoepassingen.
Als gevolg van de vele voordelen en de ietwat andere samenstelling is een anhydrietvloer vaak iets duurder.
Omwille van z’n vloeibare karakter is de droogtijd van een anhydrietvloer veel langer dan die van een gewone dekvloer. De droogtijd bedraagt ongeveer 1 week per centimeter.
De samenstelling van een anhydrietvloer is iets anders dan die van traditionele dekvloer. Daarom zijn er ook een aantal aandachtspunten bij het leggen van dit type anhydriet dekvloer.
Een eerste aandachtspunt is de dikte. Een anhydrietvloer is een heel sterke dekvloer. Het is zelfs drie keer zo sterk als gewone dekvloer. Daarom hoeft een anhydrietvloer in sommige gevallen niet zo dik te zijn. De minimale dikte bedraagt 30mm.
Maar deze minimale dikte kan je enkel aanhouden wanneer de dekvloer zich goed kan hechten aan de ondergrond. Is dit niet het geval, bijvoorbeeld wanneer de dekvloer op een dampscherm wordt aangebracht, dan hou je best rekening met een minimale dikte van 40mm. In het geval van een zwevende dekvloer, kies je best voor een minimale dikte van 45mm.
Ontdek de ideale dikte van alle soorten dekvloer!
In sommige gevallen moet een dekvloer na het leggen geschuurd worden. Dat doet men omdat er na verloop van tijd een sinterhuid op de dekvloer gevormd wordt. Deze sinterhuid is te herkennen aan z’n blinkende oppervlakte. De sinterhuid zorgt ervoor dat de poriën van de dekvloer dichten, waardoor de dekvloer niet meer kan drogen.
Indien zo’n sinterhuid op de anhydrietvloer gevormd wordt, dan moet de dekvloer binnen de 5 dagen na de plaatsing geschuurd worden. Dit zal er immers voor zorgen dat de poriën zich terug openen, waardoor de dekvloer kan beginnen drogen.
Indien er geen sinterhuid wordt gevormd, dan hoeft de dekvloer dus niet geschuurd te worden. Sterker nog, als je in dat geval toch schuurt, dan zullen de poriën opnieuw dicht gemaakt worden, waardoor de droogtijd langer wordt.
Of er al dan niet een sinterhuid wordt gevormd, hangt af van de fabrikant of de leverancier van de anhydrietvloer. Sommige fabrikanten maken een anhydrietvloer waar geen sinterhuid voorkomt, terwijl dit bij andere fabrikanten wel het geval is.
Als gevolg van de andere samenstelling is de droogtijd van een anhydrietvloer niet te vergelijken met dat van een zandcement dekvloer. Een anhydrietvloer heeft immers verdichtende eigenschappen, waardoor het droogproces trager verloopt dan dat van cementgebonden dekvloer. Hierdoor kan het langer duren vooraleer je kan overgaan tot het aanbrengen van vloerbekleding. De dekvloer moet immers goed gedroogd zijn.
Er zijn wel een aantal manieren om het droogproces te versnellen. Zo kan je ervoor zorgen dat de ruimte goed geventileerd is. Ook ontvochtigers kunnen helpen om de dekvloer sneller te laten drogen.
Een anhydrietchape is over het algemeen iets duurder dan gewone zandcement dekvloer. Reken op een prijs tussen de 12 en de 15 euro per m². Het verschil in prijs met gewone dekvloer is echter niet zo heel groot.
Hoe groter de oppervlakte die je wil behandelen, hoe goedkoper een anhydrietvloer relatief gezien wordt.
Een anhydrietvloer is op vlak van prijs vooral interessant bij grotere oppervlakten. Dat komt omdat je relatief snel grotere oppervlakten kan behandelen met een anhydrietvloer. Hoe groter de oppervlakte die je wil behandelen, hoe goedkoper een anhydrietvloer relatief gezien wordt.
Het leggen van een anhydrietvloer moet steeds worden uitgevoerd door een professioneel bedrijf. Een goede dekvloer leggen is immers specialistenwerk. Een specialist in dekvloeren kost weliswaar geld, maar je bent wel zeker dat het werk correct wordt uitgevoerd. Benieuwd hoeveel zo’n professionele vakman kost? Aarzel niet om offertes aan te vragen bij meerdere specialisten, en hun prijzen te vergelijken.
Van plan om een nieuwe vloer te laten leggen, en benieuwd naar de totale kostprijs van de werken? Dan kunnen we alleen maar aanraden om offertes aan te vragen bij verschillende vloerenleggers in de buurt. Je hoeft echter niet zelf op zoek naar geschikte vloerenlegger. Dat doen wij voor jou!
Vul onderstaand formulier in, zodat we weten waar je naar op zoek bent. Op basis van jouw gegevens gaan we op zoek naar geschikte vloerenleggers voor jouw werken. Zij sturen je vervolgens elk een offerte op maat door. Vergelijk ze goed, en sluit steeds de beste deal.
Geen goede offerte ontvangen? Geen paniek, alle offertes zijn 100% gratis en zonder aankoopverplichting!