×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor chapewerken

Heb je niet de nodige ervaring, dan laat je chapewerken best over aan een specialist. Benieuwd hoeveel zo'n professionele chapper kost? Dan raden we aan om offertes aan te vragen bij verschillende chappers, en hun prijzen te vergelijken.

Dit werkje hoef je niet zelf te doen, wij doen het voor jou! Vul onderstaand offerteformulier in, en wij gaan op zoek naar geschikte chappers in jouw regio. Zij sturen je elk een offerte op maat door, waardoor je kan vergelijken. Kies zelf voor de chapper met de beste offerte.

Alle offertes die je doorgestuurd krijgt, zijn 100% gratis en vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

cementdekvloer-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Smeervloer leggen? Hoe begin je eraan? En waarop moet je letten?

Een smeervloer of dekvloer is een essentieel onderdeel in elke vloeropbouw. De smeervloer dient als basis voor de uiteindelijke vloerbedekking. In vele gevallen heeft het ook als functie om onderliggende oneffenheden uit te vullen. Vaak gaat het dan om kabels en leidingen van nutsvoorzieningen.

Maar hoe wordt zo'n smeervloer juist gemaakt? Hoe ga je te werk bij het leggen van een smeervloer? En waarom zou je het zelf doen, of moet je het beter laten uitbesteden aan een professional?

In dit artikel:

Hoe wordt een smeervloer gemaakt?

smeervloer © Shutterstock - Een klassieke smeervloer wordt gemaakt op basis van water, zand en cement

Een smeervloer wordt gemaakt op basis van een mengsel van zand, cement en water. De precieze verhoudingen tussen deze drie elementen kunnen verschillen. Door te experimenteren met de verhoudingen kan je de smeervloer bijvoorbeeld vloeibaarder maken indien je dit wenst. De smeervloer zal in dat geval beter zelfnivelleren, maar de droogtijd zal dan langer zijn.

Meestal wordt echter gekozen voor 1/4 cement en 3/4 zand. Dit wordt dan gemengd samen met water. Je krijgt in dat geval de traditionele cementgebonden dekvloer.

In sommige gevallen worden andere elementen gebruikt in de samenstelling. Je krijgt dan andere soorten smeervloer, die elk hun specifieke eigenschappen en voordelen hebben. In de volgende paragraaf overlopen we alle soorten smeervloer met hun samenstelling.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuwe chapelaag leggen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een chapper te zoeken? Wij doen het voor jou!

Geniet van een perfect gelegde chape! Contacteer een specialist!

Benieuwd naar het tarief van een professionele chapper?

Vergelijk prijzen van professionele chappers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een perfecte chape leggen is specialistenwerk. Bespaar jezelf tijd en moeite, en contacteer meteen een professionele chapper. Vraag gratis offertes aan, vergelijk, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
chappers

aanvraag starten


Soorten smeervloer

Een klassieke smeervloer wordt dus gemaakt met zand, cement en water. Maar door elementen te veranderen of toe te voegen, kan je andere soorten smeervloer krijgen.

Dit is een overzicht van vaak voorkomende smeervloeren.

anhydrietvloer © Shutterstock - Een anhydrietvloer is een vloeibare, maar stevige dekvloer

Anhydrietvloer

Door cement te vervangen door anhydriet, een bindmiddel van gips, krijg je een anhydrietvloer. Dit type dekvloer is heel stevig, en wordt vaak gebruikt bij grotere bouwprojecten, zoals winkelcentra, magazijnen of garages.

Een anhydrietgebonden dekvloer heeft als voordeel dat het heel snel te leggen is omwille van z'n zelfnivellerende eigenschappen. Daarnaast is de droogtijd wel iets langer dan die van een traditionele dekvloer. Anhydrietvloeren worden vaak gekozen in bouwprojecten, omwille van de stevigheid van de dekvloer.

Lees meer over de eigenschappen en voordelen van anhydrietvloeren!

isolerende dekvloeren © Shutterstock - Isolerende dekvloeren, een dekvloer met isolerende eigenschappen

Isolerende dekvloer

Een isolerende dekvloer is een soort dekvloer waar isolerende substanties aan worden toegevoegd. Welke isolerende substanties dat zijn, kan verschillen. In veel gevallen wordt echter gekozen voor PUR-granulaten of EPS-korrels.

Het grote voordeel van isolerende dekvloeren is uiteraard het isolerend vermogen van de dekvloer. Maar opgelet, dit isolerend vermogen mag niet overschat worden. De isolatiewaarde van isolerende dekvloeren ligt nog steeds veel lager dan dat van volwaardige vloerisolatie. Enkel een isolerende dekvloer leggen heeft dus weinig zin. Je legt een isolerende dekvloer steeds in combinatie met volwaardige vloerisolatie om een significant effect te hebben.

Lees meer over de eigenschappen en voordelen van isolerende dekvloeren!

sneldrogende dekvloer © Shutterstock - Met sneldrogende dekvloeren kan je het bouwproces aanzienlijk versnellen

Sneldrogende dekvloer

Een sneldrogende dekvloer is een type dekvloer waar droogversnellers aan toegevoegd zijn. Deze droogversnellers hebben als functie om de droogtijd van de smeervloer te verkorten. Traditionele cementgebonden dekvloeren hebben immers een droogtijd van 4 weken en langer. Indien je het bouwproces wil versnellen, kan je dus voor een sneldrogende smeervloer kiezen. Deze smeervloer is iets duurder, maar kan je bouwproject wel versnellen.

Hoeveel je de droogtijd kan verkorten, hangt af van de hoeveelheid droogversnellers die je in je mengsel opneemt. De droogtijd kan verkorten naar 2 weken, 1 week of zelfs enkele dagen.

Hoe een smeervloer leggen?

Een smeervloer leggen is echt specialistenwerk. De smeervloer is immers een cruciaal onderdeel van de vloer. De smeervloer moet volledig waterpas liggen, en bovendien heeft het ook een vochtafstotende functie.

Dit zijn de stappen die gevolgd moeten worden bij het leggen van een smeervloer.

Voorbereiding

Een smeervloer leggen begint steeds met een goede voorbereiding. Begin met het verzamelen van alle materialen die je nodig hebt. Dit zijn de zaken die je nodig hebt:

Hoeveel zand en cement je nodig hebt, hangt uiteraard af van de hoeveelheid smeervloer dat je wil leggen. Dit bereken je enerzijds op basis van de oppervlakte van de vloer, en anderzijds op basis van de dikte van de vloer. Een dekvloer heeft een minimale dikte van 5 cm, maar gemiddeld is de dekvloer zo'n 9 à 10 cm dik.

Naast het verzamelen van de materialen moet je ook de ondergrond goed voorbereiden. Maak de vloer stofvrij. Daarnaast leg je alle leidingen netjes, zodat ze goed worden toegedekt.

Mengsel maken

Nadat alle voorbereidingen achter de rug zijn, kan overgegaan worden tot het aanmaken van het mengsel. Een traditionele smeervloer aanmaken doe je door zand en cement met water te mengen. Hoe je dit doet, hangt af van de hoeveelheid die je wil maken. Heb je slechts een kleine hoeveelheid nodig, dan kan je alle elementen mengen op een waterdichte folie. Wil je een grote hoeveelheid maken, dan maak je best gebruik van een betonmolen.

Een smeervloer maken doe je in de eerste plaats door het zand en het cement met elkaar te mengen. Voor een klassieke smeervloer neem je 1/4 cement en 3/4 zand. Eens het zand en cement goed zijn vermengd, voeg je geleidelijk aan water toe. Zorg ervoor dat het mengsel een goede brij wordt. Indien je er een bol van maakt, terwijl het nog uit elkaar valt, dan is het mengsel nog te droog. In dat geval moet je dus nog water toevoegen.

Hoeveel water je juist nodig hebt, hangt vooral af van het type zand dat je gebruikt. Meestal wordt gekozen voor rijnzand.

De smeervloer uitgieten

smeervloer uitgieten © Shutterstock - Na het maken wordt het mengsel op de vloer aangebracht

Als het mengsel klaar is, kan het op de vloer worden uitgegoten. Nogmaals, zorg dat de vloer mooi proper is, en dat eventuele kabels netjes liggen. Het is ook een goed idee om de vloer te bevochtigen. Dit zorgt voor een goede hechting van de smeervloer aan de ondervloer. Let op, té nat is ook niet goed.

Begin bij de verste uithoek van de ruimte, en werk zo verder door naar een mogelijke uitgang. Eens je de smeervloer hebt gelegd, is het immers niet meer mogelijk om er op te stappen. Je moet dus zeker zijn dat je op het einde van je werk nog de ruimte kan verlaten, zonder je nieuwe smeervloer meteen om zeep te helpen.

Na het uitgieten kan je de smeervloer mooi uitstrijken met twee latten. Voor kleinere stukjes kan je eventueel een truweel gebruiken. Let er op dat de smeervloer mooi waterpas ligt.

De smeervloer laten drogen

Eens gelegd en genivelleerd, moet de smeervloer goed uitdrogen. Een goed gedroogde smeervloer is heel belangrijk indien je verder wil gaan met het afwerken van de vloer. Met een smeervloer die nog niet volledig gedroogd is, kan je niet aan de slag.

Hoe lang de droogtijd moet duren, hangt af van de vloerbedekking. Zo is de droogtijd voor een tegelvloer korter dan die voor een vloer uit laminaat of parket.

Grofweg kan je de droogtijd bepalen door 7 à 10 dagen per 1 cm in te calculeren. Je kan de droogtijd echter verkorten door de weersomstandigheden te optimaliseren. Zorg voor een goede ventilatie en de juiste temperatuur in de ruimte.

Zelf smeervloer leggen of uitbesteden?

Beschouw je jezelf als een handige Harry? Dan kan je er misschien aan denken om de smeervloer zelf te leggen. Maar is dat wel een goed idee?

Een smeervloer leggen is echt specialistenwerk. Je moet met heel veel zaken rekening houden.

Wel, een smeervloer leggen is echt specialistenwerk. Je moet met heel veel zaken rekening houden. Zo moet de verhouding tussen het zand en het cement juist zitten. Bovendien kies je best het juiste zand en een kwaliteitsvolle cement. De smeervloer is immers een belangrijke laag in je vloeropbouw. Hier wil je niet besparen op kwaliteit.

Naast de juiste samenstelling is ook het leggen van de smeervloer zelf een klus voor experten. De smeervloer moet perfect egaal en waterpas liggen. Bovendien is de smeervloer ook best waterdicht, om vochtproblemen in de toekomst te vermijden.

Uiteraard kan je als amateurklusser de nodige ervaring hebben om de werken zelf uit te voeren. Maar bij de minste twijfel aan je eigen capaciteiten raden we aan om een professionele vloerenlegger in te schakelen.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen van vloerenleggers

Van plan om een nieuwe vloer te laten leggen, en benieuwd naar de totale kostprijs van de werken? Dan kunnen we alleen maar aanraden om offertes aan te vragen bij verschillende vloerenleggers in de buurt. Je hoeft echter niet zelf op zoek naar geschikte vloerenleggers. Dat doen wij voor jou!

Vul onderstaand formulier in, zodat we weten waar je naar op zoek bent. Op basis van jouw gegevens gaan we op zoek naar geschikte vakmannen voor jouw werken. Zij sturen je vervolgens elk een offerte op maat door. Vergelijk ze goed, en sluit steeds de beste deal.

Geen goede offerte ontvangen? Geen paniek, alle offertes zijn 100% gratis en zonder aankoopverplichting!


vloerenleggers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Soorten dekvloer: het complete overzicht
Vind een vloerenlegger in uw regio
Offertes voor dekvloeren